Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Vestnik Prosecutor

Сайти

обласних

прокуратур

 

Зразок дисциплінарної скарги

Електронна адреса Комісії: [email protected]


13.12.2019

РІШЕННЯ № 11/2-1428дс-19 від 13.12.2019

 
ТРЕТЯ КАДРОВА КОМІСІЯ
З РОЗГЛЯДУ ДИСЦИПЛІНАРНИХ СКАРГ
ПРО ВЧИНЕННЯ ПРОКУРОРОМ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОСТУПКУ
ТА ЗДІЙСНЕННЯ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО ПРОКУРОРІВ


РІШЕННЯ
13 грудня 2019 року                                             Київ                                                                        № 1428дс-19
   
   
Про відмову у відкритті дисциплінарного провадження
Член третьої кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів Дунас Т.О., розглянувши дисциплінарну скаргу ОСОБА1 про вчинення прокурором ОСОБА2 дисциплінарного проступку,

ВСТАНОВИВ:
 
  До третьої кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів (надалі – Третя кадрова комісія) 29 листопада 2019 року надійшла дисциплінарна скарга ОСОБА1 про вчинення прокурором ОСОБА2 дисциплінарного проступку.
    Згідно з дисциплінарною скаргою прокурор ОСОБА2 підлягає  притягненню до дисциплінарної відповідальності за неналежне виконання службових обов’язків при здійсненні нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях.
    Скаржником зазначено, що ОСОБА2, у період з 30.01.2014 по 20.02.2017, обіймаючи посаду прокурора, бувши процесуальним керівником у кримінальних провадженнях № ________, № _________, № ________, № _______, № ______, № ________, № _______, № ________, у яких завершено досудове розслідування, внесла неправдиві відомості про результати досудового розслідування кримінальних проваджень до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а саме про скерування у цих провадженнях обвинувальних актів до суду першої інстанції з відміткою «До суду». Однак, незважаючи на завершення досудового розслідування, фактично обвинувальні акти  у зазначених кримінальних провадженнях  до суду не були направлені.
    На думку скаржника прокурор ОСОБА2 вчинила дисциплінарний проступок, передбачений  пунктом 1 ч.1 ст. 43 Закону України «Про прокуратуру», тобто неналежне виконання службових обов’язків.
    Цього ж дня за допомогою автоматизованої системи дисциплінарна скарга для вирішення питання про відкриття дисциплінарного провадження  розподілена
члену третьої кадрової комісії Дунасу Т.О. (протокол розподілу між членами Комісії від 29.11.2019).
    Порядок розгляду третьою кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та процедура здійснення дисциплінарного провадження регламентується п.п. 8 п. 22 Розділу ІІ «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури», пунктом 2 Порядку роботи кадрових комісій, затвердженого наказом Генерального прокурора від17.10.2019 року № 233 та пунктами 4, 10, 13, 14 Розділу І Порядку розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження, затвердженого наказом Генерального прокурора від 04.11.2019 року № 266 (надалі – Порядку).
    Згідно з пунктом 14 Розділу І Порядку член кадрової комісії у разі, якщо  дисциплінарна скарга не містить конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку прокурора, своїм вмотивованим рішенням відмовляє у відкритті дисциплінарного провадження, якщо.
    Вивченням доводів, наведених скаржником та опрацюванням доданих до скарги матеріалів встановлено, що зазначені у них обставини не містять конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку прокурора ОСОБА2 з огляду на наступне.
  Зокрема, до дисциплінарної скарги не долучено жодних процесуальних документів, які б підтверджували повноваження ОСОБА2 у зазначених кримінальних провадженнях. Не долучено також належним чином завірених матеріалів службового розслідування, пояснень прокурора, наказів про розподіл обов’язків між керівництвом та оперативними працівниками місцевої прокуратури, копії витягів з журналів вхідної та вихідної кореспонденції  місцевої прокуратури за 2017-2018 роки, які б підтверджувався факт отримання прокурором ОСОБА2 відповідних матеріалів кримінальних проваджень для направлення їх до суду та копій супровідних листів про скерування обвинувальних актів до суду першої інстанції.
Крім цього, згідно з наказом прокурора міста Києва від _____ № ___ прокурору ОСОБА2 надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 20.02.2017 до 13.12.2019 року.
Згідно з пунктом 2 висновку службової перевірки стосовно порушень виконавської дисципліни під час направлення до суду обвинувальних актів прокуратурами місцевої прокуратури, затвердженого 26.04.2018 прокурором міста виявлені підчас перевірки порушення виконавської та облікової дисципліни «стали можливими внаслідок неналежного виконання службових обов’язків колишніми прокурорами ОСОБА3., ОСОБА4, ОСОБА5, ОСОБА6, їх заступниками ОСОБА7, ОСОБА8, ОСОБА9, ОСОБА10, ОСОБА11, керівником  місцевої прокуратури ОСОБА12, першим його заступником ОСОБА13 та заступниками ОСОБА14, ОСОБА15, ОСОБА16 щодо організації роботи з питань здійснення нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, забезпечення виконання вимог Інструкції з діловодства в органах прокуратури України та нормативних документів з питань ведення ЄРДР,  а також через неналежний контроль за роботою підпорядкованих їм працівників».
Крім того, з матеріалів, доданих до дисциплінарної скарги, вбачається, що
відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про завершення досудового розслідування та скерування у цих провадженнях обвинувальних актів до суду першої інстанції з відміткою «До суду»  у кримінальному провадженні № _______ внесені 17.01.2015, у  № _______ – 31.03.2015, у № ______ – 19.06.2014,  у № ______ – 30.05.2014, у № ______ – 17.01.2015, у № ______ – 30.01.2014, у № ______ – 30.06.2015, у № _______ – 10.03.2015.
Останні дії, за вчинення яких ставиться питання про притягнення прокурора ОСОБА2 до дисциплінарної відповідальності, вчинені 30.06.2015 року.
    Відповідно до частини 4 статті 48 Закону України «Про прокуратуру», рішення про накладення на прокурора дисциплінарного стягнення або рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора може бути прийнято не пізніше ніж через рік із дня вчинення проступку без урахування часу тимчасової непрацездатності або перебування прокурора у відпустці.
   Таким чином, строки притягнення прокурора ОСОБА2 до дисциплінарної відповідальності сплинули, а дисциплінарна скарга, подана з пропущенням строку для притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності, та не містять конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку прокурора.
   Інших відомостей в обґрунтування підстав для притягнення прокурора ОСОБА2 до дисциплінарної відповідальності у скарзі не наведено.
З огляду на викладене, враховуючи відсутність у дисциплінарній скарзі конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку у діях прокурора ОСОБА2, керуючись підпунктами 7 та 8 пункту 22 Розділу ІІ «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури», пунктом 2 Порядку роботи кадрових комісій, затвердженого наказом Генерального прокурора від17.10.2019 року № 233 та пунктами 4, 10, 13 та 14 Розділу І Порядку розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження, затвердженого наказом Генерального прокурора від 04.11.2019 року № 266,-

В И Р І Ш И В:
 
У відкритті дисциплінарного провадження за дисциплінарною скаргою ОСОБА1 стосовно прокурора ОСОБА2 відмовити.
Рішення направити прокурору ОСОБА2, а також особі, яка подала дисциплінарну скаргу.


Член третьої кадрової
Комісії                                                                                                         Т.Дунас

кількість переглядів: 521