Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Vestnik Prosecutor

Сайти

обласних

прокуратур

 

Зразок дисциплінарної скарги

Електронна адреса Комісії: [email protected]


20.12.2019

РІШЕННЯ № 11/2-1555дс-19 від 20.12.2019

 
    
ТРЕТЯ КАДРОВА КОМІСІЯ
З РОЗГЛЯДУ ДИСЦИПЛІНАРНИХ СКАРГ
ПРО ВЧИНЕННЯ ПРОКУРОРОМ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОСТУПКУ
ТА ЗДІЙСНЕННЯ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО ПРОКУРОРІВ

     РІШЕННЯ  
20 грудня 2019 року                                                                   Київ                                             № 1555дс-19


Про відмову у відкритті дисциплінарного провадження
Член третьої кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів Дунас Т.О., розглянувши дисциплінарну скаргу ОСОБА1 про вчинення ОСОБА2 дисциплінарного проступку,
 
ВСТАНОВИВ:
 
До третьої кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів (надалі – третя кадрова комісія) 6 грудня                      2019 року надійшла дисциплінарна скарга прокурора Харківської місцевої прокуратури №6 Харківської області ОСОБА1 (надалі – скаржник)  про вчинення ОСОБА2 дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 8 частини першої статті 43 Закону України «Про прокуратуру», тобто втручання чи будь-який інший вплив прокурора у випадках чи порядку, не передбачених законодавством, у службову діяльність іншого прокурора, службових, посадових осіб чи суддів, у тому числі шляхом публічних висловлювань стосовно їх рішень, дій чи бездіяльності, за відсутності при цьому ознак адміністративного чи кримінального правопорушення.
Цього ж дня вказану дисциплінарну скаргу для вирішення питання про відкриття дисциплінарного провадження за допомогою автоматизованої системи розподілено члену третьої кадрової комісії Дунасу Т.О. (протокол розподілу між членами Комісії від 06.12.2019).
Вивченням дисциплінарної скарги встановлено, що, на думку скаржника, прокурор ОСОБА2 підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності на підставі пункту 8 частини  першої статті 43 Закону України «Про прокуратуру» за втручання в діяльність прокурора місцевої прокуратури при здійсненні ним процесуального керівництва у кримінальному провадженні №_______. Зокрема, за незаконне погодження клопотання слідчого ТУ ДБР про проведення обшуку у приміщенні Харківської місцевої прокуратури №6 Харківської області, яке в подальшому судом було задоволене. У ході обшуку, проведеного на підставі ухвали слідчого судді, настали тяжкі наслідки у вигляді втручання у процесуальну діяльність процесуального керівника та блокування на сім годин роботи місцевої прокуратури.
Таким чином, викладені у скарзі доводи зводяться до незгоди із діями та рішеннями прокурора та слідчого в межах кримінального процесу.
Відповідно до частини першої статті 36 КПК України прокурор, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється.
Частиною першою статті 45 Закону України «Про прокуратуру» встановлено, що рішення, дії чи бездіяльність прокурора в межах кримінального процесу можуть бути оскаржені виключно в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України. Якщо за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність прокурора в межах кримінального процесу  встановлено факти порушення прокурором прав осіб або вимог закону, таке рішення може бути підставою для дисциплінарного провадження.
Отже, для відкриття дисциплінарного провадження стосовно прокурора за рішення, дії чи бездіяльність в межах кримінального процесу необхідне відповідне рішення суду, яким визнано протиправними його дії чи бездіяльність.
Водночас скаржником не надано матеріалів, які б свідчили про оскарження дій (рішень, бездіяльності) прокурора в межах кримінального процесу, та відповідних процесуальних рішень, прийнятих згідно з вимогами КПК України, якими встановлено факт порушення прокурором прав осіб або вимог закону тощо.
З огляду на викладене, враховуючи наявність підстави для відмови у відкритті дисциплінарного провадження – відсутність у дисциплінарній скарзі конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку прокурора, положення частини першої статті 45 Закону України «Про прокуратуру», керуючись пунктом 2 Порядку роботи кадрових комісій, затвердженого наказом Генерального прокурора від 17.10.2019 року № 233 та пунктами 4, 10, 13 та 14 Розділу І Порядку розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження, затвердженого наказом Генерального прокурора від 04.11.2019 року № 266,-
 
В И Р І Ш И В:
 
У відкритті дисциплінарного провадження за дисциплінарною скаргою ОСОБА1 стосовно ОСОБА2 відмовити.
Рішення направити прокурору ОСОБА2 та особі, яка подала дисциплінарну скаргу.




Член третьої кадрової комісії                                                                       Т.Дунас

кількість переглядів: 468