Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Vestnik Prosecutor

Сайти

обласних

прокуратур

 

Зразок дисциплінарної скарги

Електронна адреса Комісії: [email protected]


19.12.2019

РІШЕННЯ № 11/2-1521дс-19 від 19.12.2019

 
        
    
ТРЕТЯ КАДРОВА КОМІСІЯ
З РОЗГЛЯДУ ДИСЦИПЛІНАРНИХ СКАРГ
ПРО ВЧИНЕННЯ ПРОКУРОРОМ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОСТУПКУ
ТА ЗДІЙСНЕННЯ ДИСЦИПЛІНАРНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО ПРОКУРОРІВ

    РІШЕННЯ  

       
 19 грудня 2019 року                                                                  Київ                                          № 11/2-1521дс-19

Про відмову  у відкритті
дисциплінарного провадження
Член третьої кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів Демченко Г.В., розглянувши дисциплінарну скаргу заступника Генерального прокурора ОСОБА_1 про вчинення прокурором прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_2 дисциплінарного проступку,

В С Т А Н О В И В:
 
До третьої кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів (далі – Комісія) 05.12.2019 надійшла дисциплінарна скарга заступника Генерального прокурора ОСОБА_1 про вчинення дисциплінарного проступку прокурором прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_2.
Автоматизованою системою розподілу дисциплінарних скарг для вирішення питання про відкриття дисциплінарного провадження дисциплінарну скаргу розподілено за членом Комісії Демченком Г.В. (протокол розподілу між членами Комісії від 05.12.2019). 
Вивченням дисциплінарної скарги встановлено, що вона не містить конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку прокурора, що є підставою для відмови у відкритті дисциплінарного провадження відповідно до відповідно до пункту 14 Розділу I Порядку розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження.

Згідно з дисциплінарною скаргою на виконання пункту 4.2 плану першочергових заходів Генеральної прокуратури України на  І квартал 2019 року у лютому поточного року працівниками управління представництва інтересів держави в суді Департаменту підтримання обвинувачення та представництва інтересів держави в судах Генеральної прокуратури України проведено перевірку організації діяльності прокурорів з питань представництва інтересів держави в суді, у тому числі при виконанні судових рішень, у прокуратурі Івано-Франківської області, про що складено довідку від 15 лютого 2019 року.

Результати перевірки засвідчили, що організація діяльності прокурорів з питань представництва інтересів держави в суді, зокрема при виконанні судових рішень, у прокуратурі Івано-Франківської області не повною мірою відповідає вимогам наказу Генеральної прокуратури України від 21 вересня 2018 року № 186 «Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень».

ОСОБА_2, будучи відповідальним за організацію та здійснення органами прокуратури області представництва інтересів держави в суді, унаслідок систематичного неналежного виконання службових обов’язків не забезпечив дотримання вимог галузевих наказів Генеральної прокуратури України. Ним, в порушення вимог пункту 19 наказу Генеральної прокуратури України                       від 21 вересня 2018 року № 186 «Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень» не забезпечено своєчасність, повноту та відповідність вжиття органами прокуратури області заходів щодо фактичного поновлення порушених законних інтересів держави, реального відшкодування збитків. Зокрема, у прокуратурі області погіршилася якість та ефективність позовної роботи, що призвело до зниження показників у цій сфері, не зменшено залишок невиконаних судових рішень, постановлених у минулих роках, не у всіх випадках здійснювався контроль за результатами усунення недоліків, виявлених під час виїздів до місцевих прокуратуру. Не завжди прокурори, маючи інформацію про можливі порушення інтересів держави, вживали заходи до їх захисту. Виявилася недостатньо ефективною взаємодія між структурними підрозділами прокуратури області та між прокурорами місцевих прокуратур щодо відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями. Виявлено випадки невжиття за наявності підстав заходів щодо захисту інтересів держави у незакінчених та закінчених кримінальних провадженнях. Мали місце факти неналежної підготовки процесуальних документів представницького характеру в інтересах Кабінету Міністрів України. Допущено зниження абсолютних показників щодо суми виконаних судових рішень за позовами прокурорів, тривалого незвернення виконавчих документів до виконання або взагалі відсутність відомостей про їх направлення до органів державної виконавчої служби. Безпідставно у 2018 році обліковано як добровільно відшкодовані кошти та повернуте майно за позовами прокурорів на загальну суму близько 10, 5 млн. грн. Стан позовної роботи прокуратури Івано- Франківської області у І півріччі 2019 року виявився гіршим, ніж у цілій низці регіонів.

Таким чином, на думку скаржника, ОСОБА_2 вчинив дисциплінарний проступок, передбачений пунктом 1 частини першої статті 43 Закону України «Про прокуратуру», тобто невиконання чи неналежне виконання своїх службових обов’язків.
Згідно частини другої статті 46 Закону України «Про прокуратуру» член Комісії своїм вмотивованим рішенням відмовляє у відкритті дисциплінарного провадження, якщо наявні підстави, визначені пунктами 1-5 цієї частини.
Виходячи з цієї законодавчої норми, в першу чергу мають встановлюватись підстави для відмови у відкритті провадження та лише за їх відсутності приймається рішення про відкриття дисциплінарного провадження.

З огляду на це, вивченням доводів, наведених скаржником та опрацюванням доданих до скарги матеріалів встановлено, що зазначені у них обставини вказують на можливі порушення з боку прокурора ОСОБА_2 при здійсненні свої службових обов’язків та не містить конкретних відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку прокурора з огляду на таке.

Як вбачається з доданих до скарги матеріалів, наказом Генерального прокурора України від 19 липня 2018 року № 89ш у структурі та штатному розписі прокуратури Івано-Франківської області утворено управління представництва інтересів держави в суді у складі 3 відділів: відділ організації представництва в суді та при виконанні судових рішень, відділ забезпечення представництва в суді, відділ організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції, яке здійснює свою діяльність відповідно до Положення, затвердженого наказом прокурора області від 15 серпня 2018 року № 42.
Згідно з вимогами частини першої статті 11 Закону України «Про прокуратуру» організація діяльності регіональної прокуратури та затвердження актів з питань, що стосуються організації діяльності регіональної прокуратури, належить до повноважень виключно керівника регіональної прокуратури.
Крім цього, пунктом 20 наказу Генеральної прокуратури України                       від 21 вересня 2018 року № 186 «Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень» передбачено, що організацію представництва органів прокуратури та її посадових осіб у судах у цивільних, господарських, адміністративних справах у регіональних прокуратурах покладено на підрозділи представництва в суді -  управління та відділи.
Таким чином, матеріалами дисциплінарної скарги не підтверджено  доводи скарги щодо не забезпечення саме ОСОБА_2 своєчасного, повного та відповідного вжиття прокуратурою області заходів щодо фактичного поновлення порушених законних інтересів держави, реального відшкодування збитків.

Крім цього, згідно з протоколом оперативної наради у заступника Генерального прокурора України від 26 лютого 2019 року «Про результати перевірки щодо організації діяльності прокурорів з питань представництва інтересів держави в суді, у тому числі при виконанні судових рішень, у прокуратурі Івано-Франківської області» оперативною нарадою вказано саме прокурору Івано-Франківської області на те, що організація діяльності прокурорів з питань представництва інтересів держави в суді, зокрема при виконанні судових рішень, у прокуратурі області не повною мірою відповідає вимогам наказу Генеральної прокуратури України від 21 вересня 2018 року № 186 «Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень». Оперативною нарадою визначено окремі недоліки та порушення, які мали місце в діяльності  управління прокуратури області та оперативних працівників, якими безпосередньо вони допущені. Водночас, оперативною нарадою не зазначено конкретних прорахунків при здійсненні службових повноважень саме прокурором ОСОБА_2.  Крім цього, в дисциплінарній скарзі не вказано час вчинення дисциплінарного проступку прокурора, не зазначено конкретних порушень ОСОБА_2 законів та інших нормативних актів, не зазначено які саме дії він вчинив, або які мав вчинити в силу наділених повноважень. 

Порушення, допущені керівництвом управління представництва інтересів держави в суді прокуратури області та керівниками його відділів, окремими прокурорами управління та місцевих прокуратур, які безпосередньо наділені повноваженнями щодо організації, забезпечення та здійснення функціональних обов’язків, не можуть бути підставою для притягнення ОСОБА_2 до юридичної відповідальності, яка має винятково індивідуальний характер.

Крім того, відповідно до абзацу 2 пункту 9 Розділу І Порядку розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження предметом розгляду в межах дисциплінарного провадження не може бути неналежне виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов′язків, встановлених для відповідної адміністративної посади.

На теперішній час ОСОБА_2 звільнений із займаної посади.
Таким чином, встановивши наявність підстави для відмови у відкритті дисциплінарного провадження, керуючись частиною 1 статті 45 Закону України «Про прокуратуру» та пунктами 13, 14 Порядку розгляду кадровою комісією скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, здійснення дисциплінарного провадження та прийняття рішення за результатами дисциплінарного провадження,
 
В И Р І Ш И В:
 
Відмовити у відкритті дисциплінарного провадження за дисциплінарною скаргою заступника Генерального прокурора ОСОБА_1, прокурора прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_2.
 

Член комісії                                                                                 Г. Демченко

кількість переглядів: 705