Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
21.11.2018

У Генеральній прокуратурі відбувся брифінг щодо результатів розслідування злочинів, вчинених проти учасників Революції Гідності (ВІДЕО)

    

У Генеральній прокуратурі України відбувся брифінг щодо результатів розслідування злочинів, вчинених проти учасників Революції Гідності, за участі заступника Генерального прокурора Анжели Стрижевської, начальника управління спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка та начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Олексія Донського.

Під час заходу учасники проінформували громадськість про хід та актуальні результати розслідування фактів злочинної протидії акціям протесту, які відбулися в м. Києві та інших містах України.

Анжела Стрижевська, розпочинаючи брифінг, зазначила, що при розслідуванні цих справ виникають певні проблеми, пов’язані із незакінченою судовою реформою та змінами у законодавстві, що, на превеликий жаль, не сприяє швидкому ефективному розслідуванню проваджень. «І ми в умовах постійних реформ намагаємося зробити все від нас залежне, щоб належним чином розслідувати і довести до суду - до логічного завершення ці справи про злочини, які пов’язані з трагічними подіями в історії нашої країни», - наголосила заступник Генерального прокурора.

Так, керівники галузевих підрозділів в ході брифінгу надали вичерпну інформацію щодо проведеної роботи, навели цифри і торкнулися певної проблематики, з якою зіштовхнулися як при розкритті злочинів, вчинених проти учасників Революції Гідності, так і при судовому розгляді таких проваджень.

Сергій Горбатюк зазначив, що на сьогоднішній день із 4700 злочинів, які розслідувалися слідчими управління спеціальних розслідувань та слідчими інших правоохоронних органів, а також за процесуального керівництва прокурорів, більша частина злочинів розкрита. «Встановлені обставини вчинення цих злочинів, в деяких завершених розслідуваннях встановлені і виконавці, і організатори та замовники, і пособники, у тому числі так звана середня ланка, через яку передавалися вказівки, які також можуть підпадати під кваліфікацію організаторів злочину. На сьогоднішній день повідомлено про підозру 442 особам, слідчими Генпрокуратури - 298 особам, щодо 279 осіб обвинувальні акти направлені до суду, слідчими Генпрокуратури - 158. У справах, які розслідуються або направлені до суду, під вартою перебувають 13 осіб», - повідомив начальник управління спеціальних розслідувань. Також він навів певні цифрові показники щодо проведеної слідчими управління роботи під час досудового розслідування у вказаних кримінальних провадженнях – це 30 тисяч слідчих дій, опрацювання величезного масиву відеозаписів на десятки террабайт, десятків тисяч телефонних з’єднань і формування баз даних всіх зібраних доказів тощо.

Начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Олексій Донський, в свою чергу, повідомив: «На сьогоднішній день прокурорами Генеральної прокуратури здійснюється підтримання державного обвинувачення у 56 кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених проти учасників Революції Гідності, відносно 140 осіб».

Також він згадав про певну проблематику, пов’язану із судовим розглядом таких справ: тривалий розгляд кримінальних проваджень судами, значний обсяг матеріалів окремих проваджень, неявки у судові засідання учасників процесу, навантаження на суди в умовах неукомплектованості штатів, грубе зловживання захисниками обвинувачених процесуальними правами, порушення розумних строків розгляду кримінальних проваджень тощо.

Учасниками заходу було наголошено, що слідчими управління спеціальних розслідувань у взаємодії з прокурорами галузевого відділу продовжується системна робота щодо встановлення та викриття усіх інших осіб, причетних до вчинення злочинів під час акцій громадянського протесту, а також всебічного, об'єктивного та повного з'ясування усіх обставин трагічних протистоянь періоду листопада 2013 року - лютого 2014 року.




Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 3956