Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
20.11.2019

Ювенальними прокурорами забезпечується здійснення невідкладного кримінального провадження щодо неповнолітніх

       

Відповідно до ст. 40 Конвенції ООН про права дитини та Мінімальних стандартних правил ООН, що стосуються відправлення правосуддя стосовно неповнолітніх, дитині, яка звинувачується в порушенні кримінального законодавства, забезпечується право на невідкладне прийняття рішення згідно із законом. Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 28 КПК України кримінальне провадження щодо неповнолітньої особи має бути здійснено невідкладно і розглянуто в суді першочергово.

Прокурорами при здійсненні процесуального керівництва у кримінальних провадженнях особлива увага приділяється додержанню вказаних вимог законодавства.

Так, упродовж 2019 року слідчими органів Нацполіції розслідувалось 4 тис кримінальних проваджень щодо неповнолітніх. Проте, мали місце факти тяганини під час проведення процесуальних дій, неналежного виконання професійних обовʼязків слідчими, на які реагували ювенальні прокурори. Зокрема, надано 1,2 тис письмових вказівок, ініційовано притягнення до дисциплінарної відповідальності понад 30 працівників поліції, впродовж вересня - жовтня 2019 року завершено досудове розслідування у третині кримінальних проваджень, які розслідувались більше року.

Також у провадженні судів першої та апеляційної інстанцій на розгляді перебуває близько 1,5 тис кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, які розглядаються більше півроку та у яких під вартою перебуває 122 неповнолітніх. Тривалість судового розгляду цих кримінальних проваджень у більшості випадків зумовлена неукомплектованістю судів, незабезпеченням першочергового розгляду справ, неналежним виконанням своїх обов’язків захисниками тощо.

Ці фактори негативно впливають на якість судового провадження, призводять до втрати доказів та неможливості їх дослідження безпосередньо судом, ухилення обвинуваченими від суду, закінчення строків притягнення їх до відповідальності та уникнення покарання, що викликає у підлітків відчуття безкарності та спонукає до вчинення нових злочинів.

Відтак, під час судових проваджень 104 неповнолітні вчинили злочини повторно.

З метою запобігання необґрунтовано тривалому кримінальному переслідуванню неповнолітніх Генеральною прокуратурою України направлено інформаційний лист Голові Національної поліції України. Також поінформовано Верховний Суд для врахування під час узагальнення судової практики щодо забезпечення основних засад судочинства.

кількість переглядів: 3292