Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
20.11.2019

Руслан Рябошапка: Жодне з кримінальних проваджень, пов’язаних з подіями на Майдані, не буде втрачено (ФОТО, ВІДЕО)

         

«Жодне з кримінальних проваджень, пов’язаних з подіями на Майдані, не буде втрачено», - запевнив Генеральний прокурор Руслан Рябошапка представників родин Героїв Небесної Сотні під час зустрічі. Він повідомив, що наразі всі вони впорядковуються та інвентаризуються. Для цього в рамках Генеральної прокуратури створена спеціальна інвентаризаційна комісія, до якої включено представників громадськості та Державного бюро розслідувань.

В ході зустрічі з представниками родин героїв, участь в якій взяв і Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба, було домовлено, що їхні делегати теж увійдуть до інвентаризаційних комісій – вони спостерігатимуть за тим, як відбуватиметься процес впорядкування і передачі кримінальних проваджень. Окрім того, буде утворено робочу групу за участі їх представників, щоб вони мали можливість здійснювати свого роду громадський моніторинг подальшого ходу розслідування цих кримінальних проваджень.

Генеральний прокурор також розповів представникам засобів масової інформації, що відбуватиметься з кримінальними провадженнями, які є наразі у слідчих підрозділів органів прокуратури.

Він нагадав, що 20 листопада 2019 року – останній день, коли органи прокуратури мають повноваження здійснювати досудове розслідування і станом на зараз прокуратура вже передала більшу частину кримінальних проваджень, які розслідувались її слідчими підрозділами, за належністю до інших органів досудового розслідування.

Що стосується справ Майдану, то певна частина з них, які здебільшого стосуються корупційних злочинів, а також в яких фігурантами є високопосадовці, відповідно до підслідності передана до НАБУ, інші справи - до ДБР, СБУ та органів Національної поліції України.

Водночас, як зазначив Генеральний прокурор, у зв’язку із надзвичайно великим обсягом матеріалів, яких налічуються тисячі томів, вони передані лише юридично, а фізично ці справи залишаються у прокуратури і будуть поступово передаватися до відповідного органу досудового розслідування.

Разом з цим, Генеральний прокурор запевнив, що слідство у провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013 - 2014 роках, не буде зупинятись, оскільки законодавство передбачає можливість проведення невідкладних процесуальних дій за участі процесуальних керівників, тобто тих прокурорів, які і надалі залишаються здійснювати процесуальне керівництво у цих провадженнях.

Генеральний прокурор назвав принципово важливим, щоб Парламент якомога швидше прийняв зміни до Закону України «Про Державне бюро розслідувань», які, зокрема, стосуються можливості переходу слідчих, які сьогодні розслідують провадження, пов’язані зі справами Майдану, до Державного бюро розслідувань. «В них є запас знань, вони володіють інформацією щодо ходу розслідувань – це забезпечить інституційну пам'ять і якомога швидшу передачу цих справ із Генеральної прокуратури до ДБР», - наголосив Руслан Рябошапка.

 

кількість переглядів: 3204