Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
22.11.2019

Руслан Рябошапка: «Документування воєнних злочинів і притягнення винних до відповідальності – принциповий для Генпрокуратури напрямок» (ФОТО, ВІДЕО)

                                

Створення в Генеральній прокуратурі Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, є важливим і актуальним елементом в реалізації концепції перехідного правосуддя. Над засадами державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту наразі за дорученням Президента України працюють правоохоронні органи, експерти та правозахисники.

Про це заявив Генеральний прокурор і співголова Комісії з питань правової реформи Руслан Рябошапка під час засідання робочої групи щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Логіка проста: департамент стане аналітичним центром, штаб-квартирою, що буде координувати діяльність органів правопорядку. Адже документування воєнних злочинів і притягнення винних до відповідальності – принциповий для Генпрокуратури напрямок», - пояснив Руслан Рябошапка.

На думку заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова, який курує діяльність департаменту і неодноразово бував на лінії розмежування, оскільки збройний конфлікт триває з лютого 2014 року, виникла обґрунтована та нагальна потреба в організації, систематизації та пріоритетності такої роботи в органах прокуратури та органах правопорядку.

Необхідним є і розроблення стратегії у цьому напрямі, яка стане певною «дорожньої картою» для всіх підрозділів, що займатимуться цією категорією проваджень. «Ми будемо співпрацювати з громадськими організаціями у документуванні воєнних злочинів, використовувати у роботі відкриті джерела інформації та налагоджувати комунікації з людьми, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях та в зоні ООС», - розповів Гюндуз Мамедов, додавши, що все це необхідно для досягнення кінцевої мети – притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, департамент створений в ГПУ 21 жовтня цього року і включає в себе два управління: нагляду та інформаційно-аналітичної роботи у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, і, відповідно, Донецької та Луганської областей. До основних повноважень Департаменту, зокрема, належить напрацювання єдиної методики розслідування таких злочинів, здійснення процесуального керівництва у найбільш складних і резонансних кримінальних провадженнях, взаємодія з Міжнародним кримінальним судом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 3211