Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
04.12.2019

Великою Палатою Верховного Суду змінено правовий висновок об’єднаної палати цього суду щодо обсягу повноважень прокурора під час подання апеляційної та касаційної скарг

        

Великою Палатою Верховного Суду 27.11.2019 за касаційною скаргою прокурора надано правовий висновок про те, що група прокурорів, визначена у конкретному кримінальному провадженні відповідно до ст. 37 КПК України, діє як єдиний суб’єкт на стороні обвинувачення – прокурор. Якщо прокурор був включений до групи прокурорів, однак не брав участь у судових засіданнях, він має право на подання апеляційної чи касаційної скарги. Це право не обмежується участю прокурора в судових засіданнях із розгляду конкретного кримінального провадження в судах попередніх інстанцій.

Попередній висновок об’єднаної палати Верховного Суду викладено у постанові від 20.06.2018 у справі № 303/3779/16-к, який полягав у тому, що за змістом ст. 393, ч. 4 ст. 36 КПК України правом на оскарження судових рішень зі сторони обвинувачення наділений лише прокурор, який брав участь у судовому провадженні, а також незалежно від їх участі в судовому провадженні прокурори вищого рівня: Генеральний прокурор, його перший заступник та заступники, керівник регіональної прокуратури, його перший заступник та заступники.

Змінюючи правовий висновок об’єднаної палати, Велика Палата Верховного Суду погодилась з доводами працівника управління підтримання публічного обвинувачення в суді Генеральної прокуратури України стосовно того, що прокурори, які включені до групи прокурорів, мають однакові процесуальні права, у тому числі на оскарження незаконних судових рішень.

Згідно з ч. 5 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» висновки про застосування норм права, викладені у постанові Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

Повний текст постанови Великої Палати Верховного Суду від 27.11.2019 розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи 629/847/15-к.

 

кількість переглядів: 2203