Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
06.12.2019

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов в Гаазі представив бачення прокуратури України щодо відповідальності за найтяжчі воєнні злочини

           

Делегація Генеральної прокуратури України на чолі з заступником Генпрокурора Гюндузом Мамедовим бере участь у 18-ій сесії Асамблеї держав-учасниць Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), що 2-7 грудня проходить в Гаазі.

В рамках офіційних заходів 18-ої Асамблеї держав-учасниць Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) Гюндуз Мамедов взяв участь у панельній дискусії «Відповідальність за найтяжчі злочини: Міжнародний кримінальний суд та інші можливі механізми для України». Круглий стіл організований Українською правовою консультативною групою спільно з Міжнародним фондом «Відродження» та Human Rights Watch.

Заступник Генерального прокурора виступив з доповіддю, в якій акцентував увагу на невідворотності покарання за порушення норм міжнародного гуманітарного права, як одному з основних елементів правосуддя перехідного періоду, розказав про роботу органів прокуратури щодо найтяжчих злочинів на окупованих територіях Криму та Донбасу, а також співробітництво з МКС.

Зокрема, за його словами, за останні 3 роки тільки прокуратурою АР Крим встановлені численні факти вчинення серйозних порушень норм міжнародного гуманітарного права і грубих порушень прав людини, починаючи з лютого 2014-го року: від вбивств до використання цивільного населення під час захоплення військових частин і об'єктів. До Офісу Прокурора МКС було направлено 6 інформаційних повідомлень.

Щодо подій на Донбасі, то також надавалась певна правова оцінка, і в МКС були направлені документи аналітичного характеру про відповідність злочинів, скоєних в Україні вищими посадовими особами Російської Федерації і збройними групами «Донецька Народна Республіка» і «Луганська Народна Республіка», злочинам проти людяності або воєнним злочинам. Це обстріли об'єктів цивільної інфраструктури, вбивства та катування військовослужбовців та цивільних осіб, злочини по відношенню до дітей. Таких інформповідомлень теж 6, останнє - відправлене днями.

«Треба наголосити на тому, що, оскільки до 2014 року на території України не здійснювалися такі злочини, то не було ані слідчої, ані судової практики їх розслідування та розгляду. Тому, наприклад, прокуратурою Криму напрацьовувалась методика і єдиний підхід до їх розслідування. Наразі систематизуємо і розробляємо єдину Стратегію по всій Україні для координації роботи в цьому напрямку органів прокуратури, правоохоронних та інших органів державної влади, а також неурядового сектору», - додав Гюндуз Мамедов.

В той же час, він звернув увагу присутніх на проблеми з розслідуванням правоохоронними органи України вищезазначених фактів. Зокрема, мова йде про відсутність фізичного доступу до окупованих територій, недосконале національне кримінальне законодавство, наявність політичного і дипломатичного імунітету в деяких посадових осіб держави-агресора. Тому на порядку денному стоїть питання ратифікації Римського статуту та імплементація норм міжнародного гуманітарного права до українського законодавства.

Європейські партнери висловили сподівання, що вже наступного року Україна братиме участь у Асамблеї як учасниця Римського статуту.

 

 

кількість переглядів: 3235