Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
11.11.2016

Анжела Стрижевська та Богдан Витвицький обговорили актуальні питання щодо реформи органів прокуратури на III Всеукраїнській конференції з кримінального права та процесуцесу

 
Упродовж 10 – 11 листопада 2016 року у Києві відбулась ІІІ Всеукраїнська конференція з кримінального права та процесу, однією із основних тем якої була реформа органів прокуратури України.
 
Участь у заході взяли адвокати, судді, прокурори, науковці, а також представники Офісу Ради Європи в Україні та інших міжнародних організацій, які мали змогу обговорити особливості реформування правоохоронних і судових органів відповідно до європейських стандартів, а також міжнародне співробітництво у цій сфері, внесення змін до кримінального та кримінально-процесуального законодавства.
 
 
 
Участь у роботі конференції взяла заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська, яка доповіла про основні засади реформування відомства, проблемні питання, а також шляхи їх вирішення.
 
Зокрема, правників поінформовано про те, що призначення на посади прокурорів осіб, які не мають досвіду роботи в органах прокуратури, не гарантує професійності цих кадрів. Деякі прокурори, призначені на адміністративні посади з поза системи виявилися не готовими до роботи з огляду на значне навантаження та розмір заробітної плати. Такі особи звільнилися з органів прокуратури за власним бажанням.
 
Твердження окремих представників громадськості щодо масового звільнення з займаних посад прокурорів місцевих прокуратур, призначених з числа осіб, які не мали досвіду роботи, є навмисним введенням суспільства в оману. Фактично у тестуванні на посади прокурорів місцевих прокуратур з огляду на реорганізацію, що відбувалася у 2015 році, такі особи участі не брали. Кандидатам без досвіду роботи у галузі права, у тому числі в органах прокуратури, таку можливість надано лише у 2016 році під час заповнення вакантних посад в місцевих прокуратурах.
 
Разом з тим заступник Генпрокурора зазначила, що «для того, щоб ми отримали прокурора, слідчого, адвоката суддю нам їх треба навчити», у зв’язку з чим особливої актуальності набуває реформа юридичної освіти та зокрема спеціальної підготовки прокурорів.
 
Також Анжела Стрижевська нагадала присутнім про запровадження з квітня 2017 року органів прокурорського самоврядування, які сприятимуть посиленню незалежності прокурорів. З цією метою у квітні проводитиметься всеукраїнська конференція працівників прокуратури, яка має призначити членів Ради прокурорів України та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. З огляду на значну плинність кадрів, делегати всеукраїнської конференції працівників прокуратури, обрані у 2016 році до відтермінування початку дії органів прокурорського самоврядування, не у повній мірі представляють колективи, що їх обрали. У зв’язку з цим, вбачається за доцільне надати можливість колективам кожної місцевої та регіональної прокуратури, а також Генеральної прокуратури України  обрати представників з числа осіб, які на цей час входять до їх штатів.
 
 
Крім того, колишній Федеральний прокурор та помічник Генерального прокурора США Богдан Витвицький поінформував учасників заходу про стан добору на посади в Генеральній інспекції Генеральної прокуратури України, та висловив свої думки з приводу зменшення рівня корупції в органах прокуратури та державі в цілому. Першим кроком на цьому напрямку має стати підвищення заробітної плати працівникам правоохоронних органів, що не вимагає будь-яких інституціональних змін.
 
Також Богдан Витвицький закликав юридичну спільноту та представників мас-медіа конструктивно підходити до критики процесів, які наразі відбуваються в органах прокуратури України, зазначивши, що без зовнішньої підтримки реформи прокуратури можна втратити те позитивне, що вже зроблено.
 
 
Управління реформ та забезпечення якості роботи
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 1465