Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
13.02.2017

Відбувся візит делегації Генеральної прокуратури України до штаб-квартири Ради Європи

7 – 9 лютого 2017 року відбувся візит делегації Генеральної прокуратури України та Національної академії прокуратури України до штаб-квартири Ради Європи, організований в рамках проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні».
 
Метою візиту було ознайомлення його учасників з організацією та функціонуванням Ради Європи, її підрозділів і проектів, Європейського суду з прав людини, а також обговорення питань, пов’язаних із практикою суду, що стосуються прокурорської діяльності у контексті застосування певних статей Європейської конвенції з прав людини.
 
Необхідність та актуальність подальшого впровадження практики Європейського суду з прав людини у правозастосовну діяльність в Україні зумовлені тим, що лише у 2015 році суд виніс 51 рішення проти України, у 50 з яких встановлено принаймні по одному порушенню Конвенці.
 
У рамках візиту представники прокуратури України відвідали засідання Великої палати Європейського суду з прав людини у справі «Карлос Коррея де Матуш проти Португалії», у якій піднято проблему представництва адвоката в кримінальному провадженні ним самим – на противагу бажанню держави змусити його мати адвоката.
 
У багатьох державах немає єдиної позиції щодо визнання права адвоката самостійно здійснювати свій захист в суді, тому рішення суду у згаданій справі може стати фундаментальним у вирішенні зазначеної суперечності на національному рівні держав-членів Ради Європи, зокрема може вплинути на їх законодавству та судову практики.
 
Між іншим, під час заходу його учасники ознайомилися із засадами діяльності Консультативної ради європейських прокурорів, змістом її останніх висновків та комендацій, а також провели зустріч із представниками Секретаріату Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO), під час якої обговорили стан взаємодії України із зазначеною організацією та прогрес у впровадженні антикорупційних реформ.
 
Окрему увагу під час візиту приділено стану підготовки прокурорів, у т.ч. щодо додержання прав і свобод людини. Так, основною освітньою платформою Ради Європи для фахових юристів є презентована навчальна програма в галузі прав людини HELP, яка має на меті навчити суддів, адвокатів і прокурорів стандартам прав людини в Європі. До участі у вказаній освітній програмі вирішено залучити вітчизняних прокурорів.  
 
Крім того, представники української делегації ознайомилися із досвідом Європейського суду з прав людини у використанні електронної системи документообігу, а також мали змогу ознайомитися із особливостями використання реєстру судової практики Європейського суду з прав людини HUDOC.
 
Указаний візит делегації органів прокуратури України до Французької Республіки є послідовним кроком на шляху плідного співробітництва відомства із Радою Європи у сфері верховенства права та захисту прав і свобод людини.
 
 
 
Управління реформ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 552