Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
18.05.2017

Круглий стіл: «Примирювальні процедури у проекті змін до процесуального законодавства: місце медіації»

17 травня 2017 року відбувся круглий стіл на тему: «Примирювальні процедури у проекті змін до процесуального законодавства: місце медіації», участь у якому взяли представники Генеральної прокуратури України, Академії адвокатури України, Національної асоціації медіаторів України, Національного університету «Києво-Могилянська Академія» та інші. Генпрокуратуру представляли прокурор відділу адміністрування реформ управління реформ Валентина Кононова та прокурор відділу аналітики та планування згаданого управління Віталія Пузь.
 
Учасники дискусії обговорили проекти Законів України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» №№ 6232 від 23.03.2017 та 6232-1 від 10.04.2017 в частині застосування процедури примирення сторін.
 
Під час заходу приділено увагу проблемам впровадження процедури примирення сторін суддею чи медіатором; доцільності навчання та відбору суддів, які будуть розглядати справи вказаної категорії; необхідності зупинення провадження у справі на час врегулювання спору; проведенню спільних або закритих нарад суддею зі сторонами; забезпеченню принципу конфіденційності медіації тощо.
 
Разом з тим, на даний час Верховною Радою України не прийнято Закон України «Про медіацію», яким передбачено зміни до ГПК, ЦПК та КАС України. Крім того, у проекті Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 6232 від 23.03.2017 не враховано пропозиції напрацьовані на робочих зустрічах з медіаторами, суддями, представниками державних органів.
 
За результатами дискусії її учасники дійшли висновку щодо необхідності врегулювання вищевказаних питань та вдосконалення процедури примирення.
 
 
Управління реформ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 933