Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
14.06.2017

Відбувся V Міжнародний судово-правовий форум

Заступник Генерального прокурора Анжела Стрижевська взяла участь у V Міжнародному судово-правовому форумі, виступивши із доповіддю на тему: «Процес імплементації конституційних новацій у діяльності прокуратури та стан функціонування прокуратури в умовах реформування», під час якої висвітлила останні законодавчі зміни в частині правосуддя та стан реформування відомства.
 
Зокрема, учасників поінформовано про зміни у Конституції України, що потребують додаткової законодавчої регламентації та узгодження з нормами матеріального та процесуального права. Для гармонізації чинного законодавства з Конституцією України з ініціативи Генеральної прокуратури України розроблений відповідний законопроект, що наразі перебуває на доопрацюванні робочої групи, до участі в якій залучено провідних правників, народних депутатів України та науковців.
 
В контексті майбутнього скорочення чисельності прокурорів до 10 тис. із 01.01.2018 заступник Генерального прокурора зазначила, що на теперішній час триває аудит системи органів прокуратури, який має на меті виявити проблемні питання їх функціонування, визначити оптимальні штати кожного рівня системи, що залежатимуть від низки факторів, у т.ч. інфраструктури, кількості населення, структури злочинності, кількості судових та правоохоронних органів тощо. Метою аудиту, до якого залучено фахівців Офісу Ради Європи в Україні та Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, є ґрунтовний аналіз нинішнього стану функціонування органів прокуратури та рекомендації щодо забезпечення ефективності їх роботи.  
 
Щодо реформи судової системи та доцільності створення антикорупційних судів заступник Генерального прокурора зазначила, що такі суди діють лише в трьох європейських державах: Словаччині, Хорватії та Болгарії. Разом з тим дані стосовно рівня сприйняття корупції, оприлюднені Transparency International, свідчать про відсутність прямого впливу існування таких судів на рівень корупції в державі. Водночас доречним убачається не утворювати спеціалізовані органи або суди для різних сфер суспільних відносин, а забезпечити ефективність роботи судів, що вже функціонують у кримінальному, адміністративному, цивільному та господарському судочинстві, забезпечивши неухильне додержання прав сторін та їх рівність. Яскравим прикладом цього є країни Північної Європи, де найнижчий рівень сприйняття корупції, але відсутні як  антикорупційні суди, так і спеціалізовані органи боротьби з корупцією.
 
 
 
Управління реформ
Генеральної прокуратури України
 
 
 

кількість переглядів: 656