Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

Сайти

обласних

прокуратур

 
30.10.2017

Для прокурорів Сумської області проведено семінар на тему: «Практика застосування рішень Європейського суду з прав людини під час виявлення та розслідування кримінальних правопорушень»

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція) на сьогодні є фундаментальною основою всього комплексу міжнародно-правового регулювання в галузі прав і свобод людини, її законних інтересів та потреб.
 
Ключова роль у забезпеченні чіткого і дієвого контролю за реалізацією державами-учасницями Конвенції взятих на себе зобов’язань щодо забезпечення прав та основних свобод людини належить Європейському суду з прав людини (далі – ЄСПЛ). З набранням Конвенцією чинності для України, після її ратифікації Верховною Радою 17 липня 1997 року, державою визнано обов’язкову юрисдикцію ЄСПЛ та запроваджено механізм гармонізації правової системи з нормами й стандартами Ради Європи.
 
З метою впровадження Європейської програми навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій (HELP) в систему професійної підготовки прокурора Генеральною прокуратурою України, Національною академією прокуратури України за підтримки та спільного проекту Європейського Союзу і Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні» розпочато реалізацію низки заходів.
 
З метою вивчення практики ЄСПЛ 27 жовтня 2017 року в прокуратурі Сумської області відбувся навчально-методичний семінар щодо застосування рішень Європейського суду з прав людини під час виявлення та розслідування кримінальних правопорушень.
 
На семінарі розглядались актуальні проблемні питання, що виникають у прокурорів та слідчих під час проведення досудового розслідування. Також, особливу увагу приділено питанню недопустимості доказів, отриманих внаслідок істотного порушення прав та свобод людини.
 
Своїм досвідом та практичними знаннями з відповідальними за даний напрямок роботи працівниками апарату прокуратури області, керівниками місцевих прокуратур та структурних підрозділів поділились науковці, судді і прокурори. Так, про засади використання бази даних HUDOC учасників семінару поінформувала прокурор відділу впровадження практики Європейського суду з прав людини Генеральної прокуратури України Ксенія Чуб, яка виступила із відповідною презентацією.
 
 
 
 
 
 
 
Управління впровадження практики
Європейського суду з прав людини і
співробітництва з проектами Ради Європи
та Європейського Союзу
Генеральної прокуратури України
 
 

кількість переглядів: 849